”Den virile supermannen och kvinnorna”

Smakprov ur bokens del VIII, Den virile supermannen och kvinnorna, andra kapitlet, ”Kvinnor och män i moderniteten”:

Första världskriget innebar att kampen för kvinnors politiska rättigheter fick ytterligare impuls. Dessutom anlände kvinnliga frivilliga till fronterna – i förstone som sjukvårdare, matpersonal eller telefonister (en tanke med den kvinnliga närvaron var för övrigt att avhålla männen från homosexualitet – det vill säga hindra dem från att feminiseras). Men samtliga nationella arméer märkte snart att det var omöjligt att hålla kvinnorna borta från striderna. En amerikansk samtida källa berättar att ”kvinnorna struntade i order att lämna trupperna som de hade att se efter och följde efter dem istället för att bege sig till de bakre linjerna” och blev ”skräckinjagande blodtörstiga”.

Kriget blev det första någonsin där kvinnor deltog som stridande i större och organiserad omfattning. De mest kända stridande kvinnorna i första världskriget var den ryska Dödsbataljonen. Dess ledare Maria Botchkareva var 25 år gammal då hon fick tillstånd av tsaren att enrollera sig som stridande soldat. Efter februarirevolutionen 1917 fick Botchkareva uppdrag av krigsminister Alexander Kerenskij att organisera Dödsbataljonen, initialt bestående av 2 000 frivilliga kvinnor.

Vid denna tid gick kriget dåligt för Ryssland och syftet med den kvinnliga bataljonen var att utsätta manliga soldater för skamkänslor, då kvinnorna vildsint gick till anfall när männen föredrog att gömma sig i skyttegravarna. Sålunda konstruerades alltså skamlig feminitetet hos männen, i jämförelse med kvinnor som var mer maskulina än de själva. Dödsbataljonen blev dock kortvarig. När bolsjevikerna tog makten i Ryssland några månader senare avvecklades det ryska krigsdeltagandet; dödsbataljonenens medlemmar uppmanades gå hem och sätta på sig kvinnokläder.

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s