Ett filmklipp som förklarar fascismen

Det finns få mänskliga ansträngningar att förklara fascismen som är så pedagogiskt utmärkta som detta videoklipp från den amerikanska filmen Cabaret (1972). Scenen är Tyskland innan nazismens maktövertagande.

Filmklippet illustrerar även bra varför min bok har sin titel. Fascismen har en unik förmåga att bli älskad av sina sympatisörer. Vidare pekar klippet på fascismens innersta ideologiska väsen, en ultranationalistisk folklig ideologi vars mål är att pånyttföda en degenererad och förstörd nation. Fascismen erbjuder hopp, kärlek och optimism — likaväl som hat.

Klippet illustrerar också fascismens ideologiska kraftfullhet. ”Do you still think you can control them”, som repliken ironiskt lyder i slutet av klippet. Lysande!

Annonser

2 reaktioner på ”Ett filmklipp som förklarar fascismen

  1. Hej Henrik. Du skriver att ”fascismen har en unik förmåga att bli älskad av sina sympatisörer”. ”Unik” betyder att den sak eller företeelse man syftar på besitter en viss egenskap till en sådan grad att det knappast finns relevanta jämförelseobjekt. Jag tror inte att kärleken till fascismen är unik. Kominternkommunisters och maoisters hängivenhet och offervilja har väl varit väl så stor som fascisters? En stillsam gråsosses solidaritet med arbetarrörelsen kan väl vara lika djupt känd? En kulturkonservativ person har väl en lika stark bindning till bevarandetanken som fascisten har till pånyttfödelsetanken? När fascistiska projekt rasat samman har mången sympatisörs kärlek visat sig ganska flyktig. Jag tror att du menar att fascister kan vara ovanligt aktivistiska. Vänliga hälsningar Jan Götesson

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s