Låt kvinnor vara kvinnor

-om fascismens och neo-fascismens syn på kvinnan

Av Betty Edvall

Den rätta kvinnan hyllas under fascismens Europa, det ska dock inte blandas ihop med att fascismen stod för jämnlikhet. Kvinnan dyrkades eftersom hon var livmodern i samhället, det var hon som skulle föda mannen. Låt kvinnor vara kvinnor var ett slagord mot den moderna och arbetande ”pojk-flickan” som kom i mellankrigstiden.

1937 stiftades en lag i Italien som förbjöd italienska kvinnor att ha sex med män av annan ”ras” än italiensk. Kvinnan var hedern för mannen, det här har vi sett i alla tider i alla samhällen under hela historien. Låt kvinnan vara kvinna så kan hon hedra och står bakom sin man.

Ett annat klassiskt sätt att använda kvinnan som redskap i fascismen är våldtäkten. Adolf Hitler skrev i Mein Kampf att hundratusentals tyska kvinnor förfördes av judar, detta eftersom juden ville smutsa ner och stjäla kvinnan från sitt folk. Kvinnan var produkten som den orena (juden) mannen kunde smitta vilket i sin tur skadade den rena (vita tysken) mannen. Det här har vi också sett hos Sverigedemokraterna.

Invandrarna tar våra kvinnor! Vad blir kvinnan då? Hon blir en produkt för mannen, något en annan man kan ta.

Låt kvinnor vara kvinnor är fortfarande budskapet hos Sverigedemokratern:

Pratet om “socialt skapat kön” har glömt biologin. Det har tagit sig otaliga lustiga uttryck, i form av t ex kvotering, genusprojekt, genuspedagogik[…] Även om vi gör allt som står i vår makt för att inte vara typiska män och kvinnor, så kommer vi ändå inte att lyckas. Forskning visar att det redan hos spädbarn går att se skillnader mellan pojkars och flickors beteenden på grund av skillnader i hjärnan”  Therese Borg (sitter i Sverigedemokraternas partistyrelse)

Etnologerna Jonas Frykman och Oscar Löfgren skriver i boken den kultiverade människan att mannen är kultur och kvinnan natur. Mannen står för handlingen, språket och skapandet medan kvinnan står för det naturliga, det vackra och det ljusa. Det här är gamla traditionella och stereotypa föreställningar som kvinnor i alla år försökt att göra sig fri från.

Sverigedemokraterna önskar istället att vi ska sträva bakåt, låt kvinnor vara naturliga, omhändertagande och moderliga. Låt kvinnor föda barn, för kvinnan är samhällets livmoder, ett samhälle centrerat kring kultiverade män. För låt kvinnor vara kvinnor!

Kampen handlar idag om rätten att välja och rätten till sin kropp. För om vi säger ”låt kvinnor vara kvinnor” vem ska då ta sig an uppdraget att definiera vem som är kvinna och vad det innebär? I Sverige är de flesta överens om att rätten till kvinnans kropp är hennes egen. Låt det förbli så!

Mer att läsa:

Frykman, Jonas & Löfgren, Orvar (1979). Den kultiverade människan. 1. uppl. Lund: Liber Läromedel

Arnstad, Henrik (2013). Älskade fascism. Norstedts (kommer ut snart!)

Eduards, Maud (2007), Kroppspolitik: Om Moder Svea och andra kvinnor. Atlas

https://sverigedemokraterna.se/2011/07/08/axel-w-karlsson-om-sd-kvinnors-tal/

http://www.rfsu.se/sv/Sexualundervisning/Artiklar-och-reportage/Att-arbeta-med-genus/Lat-kvinnor-definera-sin-egen-sexualitet/

http://www.rfsu.se/sv/Sex-och-politik/Unite-for-women/Unite-for-Women–stoppa-modradodligheten/

Annonser

En reaktion på ”Låt kvinnor vara kvinnor

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s