Polen, konservatismen och fascismen

544376_10151335695285000_211958404_nEn betydande del av boken handlar om fascismens förhållande till den auktoritära konservatismen och på sidan 223 nämner jag situationen i mellankrigstidens Polen:

”Medan liberala demokratier sökte förhandla med fascismen inom rådande system gjorde de konservativa ofta processen kort med utmanarna om makten. Fascisterna fängslades, landsförvisades eller radades upp mot en vägg och sköts ihjäl. Detta inträffade i flera konservativa diktaturer och skulle troligen ha inträffat även i Polen, om inte Nazityskland gått till anfall 1939 och infört sitt eget styre i form av ‘Generalguvernementet’.”

Nu påpekar Polen-experten och historikern Artur Szulc (bilden) att just detta faktiskt också inträffade i Polen, fast redan 1934. ”Redan när Nationalradikala lägret bildades 1934 så förbjöds det ett par månader senare och flera ledande aktivister fängslades”, berättar Szulc i ett mejl. Han är för övrigt aktuell med en bok om det judiska upproret i Warszawa; ”Judarna har vapen!” (Norstedts)

Annonser

En reaktion på ”Polen, konservatismen och fascismen

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s