Olle Svenning recenserar åt DN Kultur

IMG_0970

Första recensionen av boken i en tidning kom med besked på påskdagen. DN Kultur toppar förstasidan och upplåter ett helt uppslag åt en text skriven av journalisten och socialdemokraten Olle Svenning, född 1942, tidigare ledarskribent och utrikeskrönikör på Aftonbladet — där vi en tid var arbetskamrater.

Presentationen är alltså mycket välvillig och DN har inte låtit någon lättviktare recensera, vilket är smickrande. Svennings text är också till stora delar mycket tillmötesgående. Han skriver att ”Arnstads historieskrivning är kompetent och väl berättad” med flera fina instick. Däremot har recensionen udd. Jag tolkar texten som ett ställningstagande hos Svenning gentemot nyare forskning — vilken ju min bok representerar. Och Svenning kan skriva för sin sak.

”Tanke utan på handling”

”Den fascistiska ideologin bygger inte främst på tanke utan på handling”, skriver Svenning och citerar därmed den italienska fascismens ”främste filosof, Giovanni Gentile”. Svenning ansluter sig till en förklaringstradition av fascismen, som från början etablerades av Sovjetunionens international under det tidigare 1930-talet. Fascismen har inget eget ideologiskt innehåll, den är handling och inte tanke. Denna idétraditions livaktighets återfinns även i svenska Nationalencyklopedin: ”Till skillnad från t.ex. marxismen saknade fascismen en genomarbetad ideologi.”

Svenning170pxSvenning placerar också tyngden i sin kritik mot boken på ett traditionellt marxistiskt-materialistiskt plan: ”Arnstad väljer bort ekonomisk-politiska förklaringar till fascismens framgångar.” Det är dock ingen icke-sofistikerad marxism à la Stalin som Svenning företräder, han ser inte ”kapitalismens kris” som främsta förklaringen till fascismen födelse, utan snarare tvärtom ”den politiska vänsterns splittring och sammanbrott, så avgörande för fascismens seger i Tyskland och Italien”. Även detta anknyter till tanken om fascism som icke-ideologi, den vinner inte segrarna utifrån sin egen styrka utan utifrån vänsterns svaghet.

Jag håller inte med Svenning och anser att de senaste decenniernas empiriska forskning och intellektuella tankearbete inom den internationella vetenskapen leder oss längre, för att förstå fascismen. Däremot uppskattar jag djupt Svennings kloka polemik och hoppas få återkomma i min kritik av den i lämplig debattform.

Skönhetsfläckar och slarv

Från detta till ett par fula skönhetsfläckar i Svennings recension, som jag tror på detta: Han har slarvat. Läsningen kanske var stressad, vilket resulterat i några direkta sakfel i hans text. Han har inte lagt märke till ett av bokens huvudbudskap, att fascismen utgör en ”tredje väg” — att den varken är höger eller vänster. Tvärtom tror Svenning att ”alltför entydigt kopplar Arnstad fascismen till den politiska högern”.

Vidare verkar Svenning ha hoppat över de långa texterna om fascismen i Rumänien och Ungern. ”Exemplen från Centraleuropa och Japan är skissartade”, anser Svenning. I själva verket utgör partierna om dessa regioner de bredaste i något liknande internationellt verk. Angående delen om Ungern kan det bero på att det återfinns i delen om fascismen, maskuliniteten och kvinnorna, en del som Svenning inte överhuvudtaget nämner i sin text.

Ola Larsmo kommenterar

Författaren Ola Larsmo gjorde för övrigt följande reflektion på sin Facebook-sida, angående Svennings recension:

”En sak i Olle Svennings recension av Henrik Arnstads ‘älskade fascism’ i DN i morse tycket jag var lite uppåt väggarna. Svenning slutar med att säga att Arnstad överskattar inflytandet från den gamle fascisten de Benoist på rörelser som Len Pens Front National och i förlängningen Sverigedemokraterna. Benoist är enligt Svenning, ‘tvärtemot vad Arnstad tror’ en kuf långt ut i marginalen. Det är sant i dagsläget. Men nu talar Arnstad i sin bok faktiskt om hur det var när det begav sig och hur Benoist var en viktig figur i de nya nationalistpartiernas framväxt – på 70- och 80-talen. Det tycker jag faktiskt var ganska slarvigt läst.”

Men trots dessa fula skönhetsfläckar fann jag Svennings text inspirerande och givande. Jag ser fram emot ett förnyat intellektuellt samtal utifrån min bok!

Läs hela recensionen på dn.se!

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s