Expressen: ”En bok som tvingar läsaren bli vaksam”

IMG_1009

Expressen Kultur låter författaren och journalisten Anita Goldman recensera boken på en helsida:

”Det är en bok som tvingar läsaren att bli vaksam på sina egna vardagliga tankar med fascistoida rötter. […] Arnstads digra studie gör mig uppmärksam just på tanklöst tal om nationer som bärare av speciella egenskaper och öden. För det är detta tankegods som ligger till grund för fascismens syn på nationen som en organism. En organism som degenererat och nu måste renas från undermänniskor, utlänningar, asylsökanden och de intellektuellas femininitet och förräderi.”

Recensionen har för övrigt blivit mycket kontroversiell i Norge, då den särskilt fokuserar på norsk nationalism. En passage om längdskidor har väckt särskild uppmärksamhet:

”Kanske kan man räkna fascismens födelsedatum som den 23 mars 1919, då 300 församlade i en lokal i Milano grundade Fasci italiani di combattimento. Eller kanske en så obemärkt dag som den då Grönlandsfararen Fridtjof Nansen uteslöts som hedersmedlem i Svenska skidfrämjandet. Varför? Jo, han hade kallades in för att lära kronprins Olav skidåkning!”

Detta har av vissa tolkats som att Goldman sätter likhetstecken mellan norsk längdskidåkning och fascism. I övrigt är Goldman mycket uppskattande angående boken, som hon kallar ”en ambitiös och brett upplagd studie över fascismens historia”.

Läs hela recensionen på expressen.se.

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s