GP: ”En ambitiös studie av den brunsvarta idéhistorien”

per-svenssonGöteborgs-Posten låter Per Svensson recensera boken i en uppskattande text. Glädjande (för mig) har Svensson särskilt fastnat för redogörelsen angående JRR Tolkiens sagovärld Midgård, ur Sagan om ringen-böckerna:

”En av förtjänsterna med den ambitiösa studie i den brunsvarta idéhistorien som journalisten Henrik Arnstad nu ger ut är att han påminner om detta: Jo, det finns fundamentala ideologiska skillnader mellan demokratifientlig konservatism och fascism, inte minst vad gäller tempus; konservativa fantiserar i imperfekt, fascister i futurum. Men när det kommer till faktisk maktpolitik glider det ena lätt över i det andra.

Arnstad tycker det finns skäl att fundera över varför Sagan om ringen med sin blandning av ”fascistisk och auktoritärt konservativ ideologi” är så oerhört populär, trots att vi i dag lever i en tid och kultur som anser sig präglad av ”demokratisk konsensus”.

Svarar alla vi som älskar Tolkiens berättelse på samma signaler som under några decennier på 1900-talet fick stora delar av befolkningen i två av Europas största och äldsta kulturnationer, Italien och Tyskland, att entusiastiskt hylla fascistiska diktatorer, Mussolini och Hitler?”

Svensson uppskattar även exempelvis delarna om fascismen i Finland och Rumänien, men har invändningar mot den moderna definitionen av fascism:

Bäst är boken när den blir konkret. Kapitlen om fascismens framväxt i Italien, Finland och Rumänien är fascinerande, inte minst därför att de illustrerar det motsägelsefulla och paradoxala i den fascistiska idéhistorien. […] Problemet är bara att också en och annan folkhemsnostalgisk socialdemokrat då riskerar att platsa i den postulerade fascistiska gemenskapen. Och i så fall måste definitionen sägas vara inte bara vetenskapligt utan också agitatoriskt problematisk.

Läs hela recensionen på gp.se.

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s