HD: ”Ett omistligt bidrag till förståelsen av det samtida Europa”

Skärmavbild 2013-04-10 kl. 10.13.31Helsingborgs Dagblad låter Elin Grelsson Almestad recensera boken i en text som gjorde mig ovanligt glad, eftersom hon uppmärksammar min ansträngning att förklara mer än fascismens ideologi. Jag försöker ju även förklara teoretiska vetenskapliga begrepp på ett pedagogiskt vis:

”Arnstad plöjer igenom ett stort fält forskare som intresserat sig för fascismen, från Sovjettiden fram till i dag. Men den akademiska nivån följs alltid av en grundläggande förklaring: begrepp som ”diskurs” och ”determinism” förklaras, namnkunniga teoretiker som Foucault och Gramsci får sina tankar pedagogiskt återgivna.”

Almestad har invändningar mot bokens disposition och visst innehåll: ”Med en tydligare disposition och strykningar av månget överflödigt material hade bokens kärna om fascismen i dåtid och samtid lättare kommit fram”. Men överlag är hon mycket positiv:

När Arnstad är där och petar bränner det till ordentligt. Inte minst när han tar upp fascismens relation till modernismens tanke om ständig utveckling och väst som en del av världen som kommit längst i denna ofrånkomliga utveckling, en bärande tanke bland många politiska fält även i vår tid. Lika viktig är medelklassens relation till fascismen, där myten om den lättförledda arbetaren effektivt punkteras och ersätts av en mer sanningsenlig bild av en frustrerad medelklass, klämd mellan socialismen och liberalkonservatismen.

När ”Älskade fascism” utför sin huvuduppgift: diskuterar och analyserar fascismens ideologi och historia är det också ett omistligt bidrag till förståelsen av det samtida Europa. Arnstads tes om att fascismen riskerar att bli 2000-talets ideologi ter sig skrämmande trovärdig.

Läs hela recensionen på hd.se.

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s