”En elegant skriven bok för politisk eftertanke”

Skärmavbild 2013-04-11 kl. 15.04.54Ett flertal lokaltidningar publicerar en recension skriven av Jan-Olov Nyström, som är mycket positiv:

”Det allra bästa med Arnstads bok, som har väldig bredd och noggrannhet, är nog att han förstår vilket skickligt politiskt instrument för makt som många av de fascistiska partierna var. Hur fint de kalibrerade sig gentemot sina allierade och sina fiender, hur de gjorde sig anständiga för att kunna närma sig traditionellt konservativa grupper, hur de systematiskt (och bokstavligt) slog sönder vänstern, hur de målmedvetet erövrade makten.”

Nyströms kritik gäller ”spretighet”:

”Boken kan kritiseras för sin spretighet, den tycks vilja få med allt. De avslutande kapitlens samtidsdiskussion är egentligen en helt ny bok. Men ändå är man tacksam för hans jättelika genomgång av alla fascistiska rörelser i vår förkrigstid, från Argentina till Japan. Och vill man förstå Lapporörelsen i Finland, den mest framgångsrika fascismen i Norden, då börjar man här. […] Jo, det är en elegant skriven bok för politisk eftertanke. Fascismen fick extrem styrka i svaga stater, i länder som nyss fått sin nationella form och där demokratin slets av konvulsioner, tänk Tyskland, Finland, Italien, Ungern. Det är bara att sätta sig ned, läsa och lära.”

Recensionen har publicerats i Bollnäs, Hudiksvall, Ljusdal, Nordanstig, Ovanåker och Söderhamn. Även i flera skånska lokaltidningar. Läs den på helahalsingland.se.

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s