Tidningen Kulturen: ”Viktig och relevant”

Skärmavbild 2013-04-11 kl. 15.20.02Tidningen Kulturen publicerar en lång och refererande recension av Niclas Mossberg:

”För att förklara förutsättningarna för fascismens uppkomst i Milano 1919 hänvisar han i sin tur till den demokratiska utvecklingen, den socialdarwinistiska andan i samband med första världskriget samt den kluvna inställningen till moderniteten. Således beskriver han hur blandningen av futurism och konservatism, degenerering och återfödelse samt progressivitet och reaktionära tankar var väldigt typiskt för fascismen.

Å andra sidan handlar det om en noggrann genomgång av de fascistiska rörelsernas geografiska utbredning i Europa. Det handlar om allt från tysk nationalsocialism, italiensk fascism och spansk falangism till järnvargarna i Litauen, rumänska legionärer, ungerska pilkorsare, finska Lappomän, irländska blåskjortor och isländska gråskjortor. Förutom det behandlar han också perónismen i Argentina och Tōhōkai-rörelsen i Japan. En invändning skulle dock kunna vara att kapitlet om Sverige är väl kort samt saknar en redogörelse för Rütger Essén och Sveriges Fascistiska Kamporganisation.

På sätt och vis knyter han därmed inte bara an till Roger Griffins fokus på den fascistiska ideologin, utan också till den amerikanske historikern Robert O. Paxton som främst intresserar sig för vad de verkligen gjorde istället för floran av ofta motsägelsefull retorik. Valet av teoretiskt angreppssätt blir särskilt betydelsefullt vid en närmare granskning av den italienska fascismen.”

Det positiva slutomdömet blir att boken är ”viktig och relevant”. Läs hela recensionen på tidningenkulturen.se.

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s