Norge, 17 maj och debatten om fascism

Skärmavbild 2013-05-17 kl. 08.36.43De senaste veckorna har boken ”Älskade fascism” debatterats en hel del i Norge, inför dagens nationaldagsfirande 17 maj. Ytterst få norrmän har läst boken, inte minst eftersom den inte finns på norska ännu (intresserade i Norge kan köpa boken här). Ändå har åsikterna ofta varit starka.

Jag har intervjuats i ett antal större sammanhang, med start i den norska vänstertidningen Klassekampen. Det följdes av en intervju med författaren Karl Ove Knausgård, som föredrar att se debatten som något sorts norskt-svenskt gräl.

En hel del intervjuare hörde av sig och jag gav beskedet att jag helt avfärdar dimensionen av norsk-svensk antagonism. Den intresserar mig överhuvudtaget inte, trots att den fortsatte i diverse norska medier. En större intervju i Morgenbladet var omfattande men förlöjligande (lite kul att reportern irriterade sig så tydligt på att jag hade randiga strumpor).

Enorm uppståndelse.

Skärmavbild 2013-05-17 kl. 08.51.31Varför denna stora uppståndelse? Jag tillskriver den vår syn på skandinavisk nationalism, som ofarlig och nästan gullig. Fascism och obehaglig ultranationalism finns inte hos oss, utan i sydliga länder som Grekland och Ungern. Den finns onekligen ett rasistiskt drag i detta. Eller för att citera ett inlägg på norska Nobel Peace Prize Forums hemsida:

”Norges uppfattning om sin egen godhet och sina framsteg förstärks både nationellt och internationellt. Men ironiskt nog hindrar detta norrmännens förmåga att fullt förstå sina egna exkluderande och rasistiska attityder. Norge tjänar som ett exempel på hur en nationell identitet – även om denna bygger på positiva attribut – ändå kan bli fördolt (och därför ännu mer farligt) nationalistisk.”

Skärmavbild 2013-05-17 kl. 09.25.09Kloka ord värda att begrunda. De handlar inte om enbart Norge, utan om hela norra Europa. För övrigt har jag säkert glömt ett par större artiklar i redovisningen ovan, det har varit mycket Norge ett tag.

En av de bästa sammanfattningarna gjordes i norska magasinet Ny Tid, artikeln är mycket läsvärd. Idag är det 17 maj och diskussionen fortsätter och dessutom även på engelska.

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s