Sydsvenskan: ”Arnstads bok blir förbluffande intressant”

per_wirten_eveSydsvenska dagbladet låter Per Wirtén (bilden) recensera boken:

”Det är på rörelsens utkantsöar Arnstads bok blir förbluffande intressant: Finland, Rumänien, Ungern och Spanien. Han kallar dem för fascismens meteoritskurar. Plötsligt förstår jag Finlands moderna historia och hur landets fascism påverkat den – i tragisk riktning.

Det är på de platserna han spårar det laddade förhållandet mellan demokratifientlig konservatism och fascism. Och det är där han ger mig de fungerande historiska spårljusen in i samtiden. Arnstad påpekar att de båda ideologierna är motpoler i ett avgörande avseende: fascismen var ett barn av den maskinålder, modernitet och masspolitik som konservativa försökt hindra. General Franco styrde Spanien med exceptionell grymhet, men han var inte fascist; han tillhörde den konservativa makteliten som slog vakt om en föråldrad samhällsordning. Mussolini var motsatsen: alltid antikonservativ.”

Wirtén är samtidigt kritisk, då han känner samhörighet med 1950-talets amerikanska kalla kriget-tolkning av fascismen. Wirtén saknar 50-talets tankar om ”totalitarismen”:

”Det jag mest av allt saknar, redan i den minimala definitionen, är fascismens totalitära anspråk. Viljan att kontrollera och likrikta samhället i dess totalitet, i varje skrymsle från torget till människors innersta fantasier, är väl ändå en fascistisk uridé?”

Men redan under 1960-talet kunde dessa idéer avfärdas empiriskt, de fascistiska rörelserna arbetade inte alltid på detta sätt — även om tanken ibland yttrades (framför allt hos Mussolini). Ändå är Wirténs recension tänkvärd, i sina avslutningsord:

”Nu är Europa ännu en gång insvept i de känslor av förlust, rådlöshet och oinfriade förväntningar om bättre liv som präglade mellankrigsåren. Inifrån zonen hörs rörelseförflyttningar och starka röster. Våldet läcker ut under mörka nätter i Aten, framför svenska datorskärmar och mot romska hem över hela kontinenten. ‘Älskade fascism’ placerar med explosiv försiktighet den franska författaren och kulturpolitikern André Malrauxs erfarenhet i varje läsares knä: ‘En man som är aktiv och pessimist är antingen fascist – eller också kommer han snart bli det.'”

Läs hela recensionen på sydsvenskan.se.

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s