Corren: ”Resultatet är alldeles förfärande fascinerande”

Skärmavbild 2013-05-24 kl. 08.56.22Tidningen Östgöta Correspondenten (allmänt kallad ”Corren”) låter Örjan Abrahamsson recensera, vilket han gör mycket positivt:

”Resultatet är alldeles förfärande fascinerande, med givet fokus på fascismens två mest otäcka framgångssagor, i Italien och Tyskland. Men finns gott om utrymme för tankeväckande avstickare till exempelvis Lapporörelsen i Finland och peronismen i Argentina. Bokens största svaghet är draget av uppslagsbok, där vissa uppslagsord är alltför kortfattade. I sin kärna är fascismen nationalistisk, ofta ultranationalistisk. Paradoxen är hur fascister ändå kunnat förenas över så att säga blockgränserna.”

Dock ger Abrahamsson uttryck för åsikter, vilka jag inte delar:

”I likhet med Paul Berman i ‘Terror och liberalism’ upplever jag snarare att det fascistiska hotet främst kommer från annat, smått överraskande håll: från samtidens radikala, politiska islamism.”

Som jag redogör för i boken innebär inte fascism ”ideologi eller politik som jag personligen ogillar”, en tanke som finns hos Abrahamsson angående islamism. Islamism är inte fascism, utan en teokratisk politisk inriktning. Sedan får man tycka vad man vill om denna politik.

Läs hela recensionen på corren.se.

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s