Stort reportage i ”Boktid” i finsk TV

Skärmavbild 2013-05-27 kl. 12.56.44Finska YLE har sänt en omfattande TV-intervju med mig om ”Älskade fascism” i programmet Boktid. Tyvärr kan det inte ses via webben från Sverige, men sändningen har kompletterats med en artikel på hemsidan:

De flesta författare önskar väl att deras böcker ska vara aktuella, men Henrik Arnstads Älskade fascism har blivit rentav obehagligt aktuell. Under de fem år han har skrivit boken har ultranationalistiska rörelser vunnit popularitet i de flesta Europeiska länder.

”Fascism är en typ av politisk ideologi, vars mytiska kärna – i sina olika gestaltningar – är en folklig ultranationalism inriktad på nationens återfödelse.” Roger Griffin
Den historievetenskaplige skribenten Arnstad är en omstridd figur i Finland. I sina böcker, bl.a. Skyldig till skuld: en europeisk resa i Nazitysklands skugga, driver han tesen att Marskalk Mannerheims ”krigföring utmärktes av krigsförbrytelser, koncentrationsläger, massdöd och finsk medverkan i Förintelsen.”

I Älskade fascism menar han att Lapporörelsen var nära att ta över makten i 30-talets Finland. Hade rörelsen haft en karismatisk ledare som kunnat undvika Mäntsälä-upprorets misstag så hade samarbetet med president Svinhufvud och Mannerheim kunnat fortsätta.

Läs mer på svenska.yle.fi. Ladda hem programmet som en mp4 för att titta på det.

Annonser

En reaktion på ”Stort reportage i ”Boktid” i finsk TV

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s