Tidningen Frihet: ”En mästerlig genomgång”

IMG_1174SSU:s medlemstidning Frihet ger boken högsta betyget ”5” i en översvallande hesidesrecension, skriven av chefredaktören Daniel Mathisen:

Henrik Arnstads ”Älskade fascism: de svartbruna rörelsemas ideologi och historia” är en mästerlig genomgång av tankegodset som i jakten på nationens själ fått — och får — hatets fackla att flamma.

Recensionen är intellektuellt resonerande kring min bok:

Arnstad menar att liberalismen saknade svar till ett sargat och identitetslöst Europa efter första världskriget Samtidigt var medelklassen ansatt från två håll: en framväxande, organiserad, arbetarklass och en etablerad överklass. Ur den frustrationen, ur det vakuumet, vann fascismen mark, när en rotlös och otålig medelklass såg alternativ till urvattnad liberalism. Fascismen fungerade som en handlingskraftig hävstång mot socialistisk revolution, kaos och klasskonflikter. Blev ett ideologiskt balsam.

Recensionen fortsätter:

Arnstad lyckas berätta fascismens historia, knyta ihop spretiga trådar till en helhet och se en röd tråd mellan Nationella fascistpartiet i Italien 1922 och Sverigedemokraterna i Sverige 2013. Med en maktanalys som går bortom stöveltramp och slagord.

Texten finns inte på nätet ännu, men kanske dyker den upp på Frihets webbplats så småningom.

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s