Expo: ”Reder ut begreppen på ett trovärdigt sätt”

IMG_1299

Den ledande antirasistiska tidskriften Expo låter Charlotte Wiberg recensera boken i en mycket uppskattande text, som inleds med orden att ”det var på tiden att någon tog tag i den fascistiska ideologin”. Dessa ord gjorde mig extra glad. Med risk för att låta arrogant håller jag helt och hållet med, det var ju just av denna anledning som jag skrev boken. Wiberg skriver:

”Arnstad reder ut begreppen på ett trovärdigt sätt. […] En viktig poäng i boken är kritiken mot enkla checklistor, där punkt för punkt skulle kunna prickas av för att avgöra vad som är fascism och vad som inte är det. Mot detta ställer Arnstad behovet av att analysera varje rörelse inom sin speciella kontext, att vara känslig för hybridformer och flytände former. Det finns ingen exakt skärningsgräns som avskiljer det fascistoida från det icke-fascistoida, påpekar han. Och detta är onekligen ett mer fruktbart angreppssätt än att söka efter den alltigenom fascistiska ‘idealtypen’ (ett snarast teoretiskt fenomen).”

Wiberg fortsätter:

Skärmavbild 2013-08-15 kl. 13.21.43Den absolut största förtjänsten med Arnstads bok är dock själva historieskrivningen. I skildringen av europeiska, anti-demokratiska rörelser efter första världkriget tas annars bortglömda inslag av rasistiskt och politiskt våld, militärdiktatur och fascistiska förbund länder som Rumänien, Polen och Bulgarien upp.

På minussidan påtalar Wiberg att boken kunde innehålla referenser till viktiga tyska forskningsverk, ”framför allt Klaus Theweleits centrala bok Männerphantasien från 1977, som gavs ut på svenska 1995 (Mansfantasier)”. Läs Wibergs intressanta och kunniga recension i senaste numret av Expo (nr 2/2013) som du kan köpa via Expos webbplats.

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s