Åttio år sedan 1933: ”Hur kunde Hitler bli vald?”

Skärmavbild 2013-08-28 kl. 10.46.18

Jag har skrivit en stor artikel i ETC utifrån att det gått 80 år sedan år 1933 då Adolf Hitler utnämndes till rikskansler och regeringschef i Tyskland, efter att 1932 ha lotsat sitt parti NSDAP till att bli störst i landet:

Det finns en genialisk Killinggänget-sketch om valet av Hitler, där en liten tysk tant tidigt på 1930-talet ställs inför valet mellan ”det snälla, liberala partiet” och ”nazzzisterna” – som ska införa ”världskrig, hunger och att bränna barn i stora ugnar”. Tanten väljer obegripligt nog ändå Hitler, trots en utskällning från intervjuaren (”snälla tant Råbiff, det är jävligt enkelt, du har ett snällt parti och ett dumt parti”). Sketchen ställer en viktig fråga, som märkligt sällan diskuteras, hur kunde Hitler bli vald?

Det tyska nazistpartiet NSDAP (Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei) under Adolf Hitler blev Tysklands största parti 1932, året innan makttillträdet. Måndagen den 30 januari 1933 tillträdde Hitler som ledare för den första parlamentariska majoritetsregeringen på länge, bildad under president Paul von Hindenburgs förmedling och i koalition med det konservativa Tysknationella folkpartiet.

Att Adolf Hitler blev rikskansler var alltså ingen kupp utan tvärtom fungerande parlamentarism. Detta trots att den ekonomiska krisen sedan 1929 hade gjort det liberala politiska systemet instabilt (notera samtidigt att det inte var under krisens akuta fas som Hitler kom till makten – det var några år senare, då hjulen så smått börjat snurra igen).’

Artikeln avslutas med en blick fram mot vår egen tid:

Dagens fascism har – precis som alla andra ideologier vilka var antidemokratiska under mellankrigstiden – anpassat sig till det parlamentariska systemet, som de inte vill avskaffa. Lekmannen ställer ofta kravet på ”äkta fascism” att den måste vilja avskaffa fria val. Så är emellertid inte fallet. Även under mellankrigstiden fanns parlamentarisk fascism.

Dagens fascister vill istället använda demokratin till att åstadkomma ”majoritetssamhällets tyranni”, där utvalda medborgare (judar? muslimer? romer?) ges mindre värdighet och försämrade medborgerliga rättigheter. Alternativt kastas ur landet.

Och det kommer aldrig att vara demokratiskt, varken 1933 eller 2013.

Läs hela artikeln.

Annonser

En reaktion på ”Åttio år sedan 1933: ”Hur kunde Hitler bli vald?”

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s