Föredrag i Göteborg och Trollhättan

3510740719_c2c7eb9edc_zDen 15-16 oktober gör jag en liten miniturné på västkusten, med föredrag i Göteborg och Trollhättan.

Tisdag 15 oktober kl 18:30 framträder jag på Redbergsteatern (Örngatan 6 i Göteborg) i ett arrangemang av Vuxenskolan; ”Älskade fascism”:

Henrik Arnstad, historievetenskaplig skribent, berättar från sin bok Älskade fascism.

Vi får följa fascismens historia från mellankrigstidens italienska svartskjortor, via tyska nazister, rumänska legionärer, spanska falangister, ungerska pilkorsare och finska Lappomän till slutpunkten i nutidens Sverigedemokrater och Anders Behring Breiviks terrorism.

Vi får veta mer om fascismens uppkomst, spridning, inflytande och förhållande till andra ideologier.

Läs mer och anmäl dig på Vuxenskolans webbplats.

Göteborgs universitet

Dagens efter, det vill säga onsdag 16 oktober, håller jag lunchseminarium kl 12-13 vid Göteborgs universitet, arrangerat av Utrikespolitiska Föreningen Göteborg.

Älskade fascism: De svartbruna rörelsernas ideologi och historia

Efter kalla kriget har den internationella forskningen om ”generisk fascism” – det vill säga det breda ideologiska begrepp som inkluderar samtliga nazistiska och fascistiska rörelser – genomgått stora förändringar. Ytterst lite av denna forskning har nått Sverige och det svenska akademiska samtalet.

Vetenskapsjournalisten och historikern Henrik Arnstad har sammanställt diskussionen i verket ”Älskade fascism” (Norstedts), som är en komparativ och tematisk studie av ideologin från 1919 fram till dagens neofascism.

Boken har väckt mycket stor uppmärksamhet.

Adress är Sprängkullsgatan 19 i Göteborg. Seminariet är öppet för allmänheten; antingen betalar man 20 kronor för att gå på en föreläsning eller så köper man ett årsmedlemskap för 50 kronor.

Trollhättan

Klockan 19:00 onsdag 16 oktober håller jag föredrag i Trollhättan, arrangerat av historieföreningen Clios vänner: ”Älskade fascism: De svartbruna rörelsernas ideologi och historia”. Lokal är Cliosalen i Folkets Hus/Kulturhuset, Trollhättan. Du hittar mer information på webbplatsen:
http://www.cliosvanner.nu

Hjärtligt välkommen till dessa evenemang!

Annonser

2 reaktioner på ”Föredrag i Göteborg och Trollhättan

  1. Hej Henrik! Utrikespolitiska föreningen Göteborgs arrangemang är öppna för allmänheten. Antingen betalar man 20 kronor för att gå på en föreläsning, eller så köper man ett årsmedlemskap för 50 kronor. Det ska bli kul att lyssna på dig!

    / Filip, webbansvarig på Utrikespolitiska föreningen Göteborgs

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s