Drottningen, kungen och nazismen

IMG_1761

Idag recenserar jag — först i Sverige — Johan Åsard nya bok ”Drottningens hemlighet”. Recensionen publiceras i Aftonbladet Kultur:

Den främsta nyheten i boken är att den blottlägger spelet bakom kulisserna, när Sveriges drottning utnyttjar allt sitt inflytande för att bekämpa den journalistiska granskningen av hennes faders affärer. Det är häpnadsväckande läsning att ta del av drottningens mejl, brevskrivande och övriga försök till påverkan.

Boken är mycket bra och läsvärd. Men angående debatten i stort kring Silvia och nazismen har jag en invändningen, angående fokuset på just drottningen:

Jag anser kung Carl Gustafs agerande avsevärt värre än Silvias. Kungens morfar – hertig Karl Edvard av Sachsen-Coburg-­Gotha – var en av Nazitysklands toppar. Hertigen var bland de första att förklara sina domäner judenfrei – ”judefria” – och tack vare Karl Edvards tidiga stöd kunde Hitler särskilja sig från övriga tyska fascister och nå makten. Om denne sin morfars hängivna nazism ­sade kungen 2010:

”Alla var med [i nazismen]. Samhället var så integrerat med det. Det var svårt att undvika, svårt att inte vara med. Då hade man försvunnit ut till vänster direkt. Jag kan tänka mig att det var mer ett överlevnadssätt.”

Läs hela recensionen på aftonbladet.se.

FOTNOT. Se gärna även den fullständigt lysande brittiska TV-dokumentären om kungens morfar Karl Edvard:
http://www.veoh.com/watch/v18977660FQ6BjEnj?h1=Hitler’s+Favourite+Royal

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s