Populär historia: ”Heltäckande och imponerande om fascismen”

IMG_1587Magasinet ”Populär historia” publicerar en recension av boken, skriven av Bo G Hall (bild nedan), fil. dr. i historia. Han förefaller särskilt intresserad av min person som författare:

Henrik Arnstad är ett nytt författarnamn att lägga märke till när det gäller svensk modern politisk historia. Som journalist är han särskilt omhuldad av Dagens Nyheters kulturredaktion och skriver en spänstig och informativ svenska. För ett par år sedan väckte han stor uppmärksamhet med sin bok om Christian Günther, utrikesminister under andra världskrigets oroliga beredskapsår. Boken fick ett övervägande gott mottagande i Sverige.

Bo_G_Hall_01Det goda omdömet fortsätter, angående Halls uppskattning av ”Älskade fascism”:

Uppenbarligen har han [Arnstad] ägnat betydande tid åt att plöja senare års många vetenskapliga studier av ämnet – inte minst de utländska. Resultatet är en imponerande redogörelse för fascismens historia ! alltifrån begreppet fick konkret realitet på Piazza San Sepolcro i Milano 1919 ända fram till nutid.

Hall uppskattar även redogörelsen för den vetenskapliga synen på fascismens ideologi:

Samtidigt illustreras tydligt hur svårt forskarna haft att enas om en definition av vad denna politiska rörelse stått och står för – annat än en urspårad extrempatriotism och ett uttalat förakt för det demokratiska systemet. Det sägs att det sköna trivs i många former uppenbarligen gäller detsamma även för det fula och avskräckande.

Recensionen publicerades i nummer 9/2013 av Populär historia.

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s