Medverkan på Socialistiskt forum 2013

Skärmavbild 2013-11-20 kl. 14.57.19

På lördag 23 november arrangeras den årliga tillställningen ”Socialistiskt forum” på ABF-huset i Stockholm. Jag medverkar i två programpunkter.

Kl 13:30 – ”Den nya fascismen i fiktion och i verklighet”

Våren 2011 vaknar Hitler upp i centrala Berlin. Han blir naturligtvis igenkänd men folk utgår från att han är en komiker. När han säger vad han brukade säga tolkas det som ironi och han blir snart oerhört populär, inte minst efter sin kritik av att de nya nazistpartierna inte förstått rasfrågans betydelse. Han gästar en tv-show, blir ett Youtube-fenomen och ett bokkontrakt hägrar i fjärran. En satir? Politisk komedi? Allt detta och mer därtill: Han är tillbaka är ett litterärt drama på högsta nivå. Timur Vermes roman Han är tillbaka har sålt i 900 000 exemplar och översatts till 32 språk. Vermes kommer att samtala med historikern Henrik Arnstad (Älskade fascism: De svartbruna rörelsernas ideologi och historia) om den nya fascismen i fiktion och i verklighet. Samtalet förs på engelska.

Kl 16:00 – ”Fascismen och socialismen”

År 2006 fick den socialdemokratiske partiordföranden Göran Persson frågan om han var socialist, varpå han svarade nej: ”Man förväxlas med så mycket tokstollar. Vissa lägger ’national’ framför och då blir de nationalsocialister.” Men vilken är egentligen socialismens förhållande till den fascistiska ideologin? Vilka är beröringspunkterna – och de viktigaste skillnaderna? Historikern Henrik Arnstad är aktuell med verket ”Älskade fascism: De svartbruna rörelsernas ideologi och historia”.

Information även på Socialistiskt forums webb. Hjärtligt välkommen!

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s