Dagen efter valet: ”Vi som satts att leva i besvikelsens epok”

Citat ur boken ”Älskade fascism”, sista kapitlet:

”De traditionella ideologierna erbjuder inte längre framtidstro. Särskilt socialismen har förändrats på detta område – sedan 1970-talet har denna tidigare optimistiska ideologi blivit tillbakablickande, nostalgisk och pessimistisk.

Under 1980-talet tog nyliberalismen över den lediga framtiden och seglade i medvind när Berlinmuren föll och Sovjetunionen kollapsade. Men en ständig ström av finanskriser malde ner tron på oreglerade marknaders förmåga att bygga en ljus framtid. Någon folklig entusiasm erhöll aldrig nyliberalismen. Istället har de senaste decennierna sett en helt ny ideologi uppstå – ekologismen. Sprungen ur 1970-talets kärnkraftsmotstånd har gröna partier fått parlamentariskt genomslag i Europa. Någon optimism erbjuder dock inte heller dessa rörelser. Tvärtom finns ett domedagstema hos miljörörelsen, ett budskap om den snara undergången för allt mänskligt liv på jorden.

I allt detta uppstår ett betydande politiskt utrymme – människor är svältfödda på optimism, positiva budskap och trygghet.

Svaret kan vara ultranationalismen. Framgångarna för konservativ historieskrivning tyder på det – marknaden synes oändlig för tillbakablickande och nationalistiska verk om fornstora dagar. Om fältherrar, kungar och krig.

335796Fram träder neofascismen och erbjuder nationens återfödelse. En ljus, trygg och rik framtid – bara vi först gör oss av med ”de andra”, vilka de för ögonblicket råkar vara. Muslimer? Romer? Judar? En gyllene gryning, inte bara i Grekland utan i hela Europa. Fascismens positiva kraft som lockelse för hundratusentals européer är ingen spekulativ tanke om framtiden. Den är redan verklighet, idag.

Fascismen riskerar vara 2000-talets ideologi och förefaller enbart att växa ytterligare.”

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s