DN Debatt: ”Här är det ideologiska stoffet som visar fascismen i SD”

Skärmavbild 2014-12-20 kl. 11.38.59Idag söndag 21 december publicerar DN Debatt min sammanfattning av diskussionen av Sverigedemokraterna (SD), som ett fascistiskt parti. Det var en svår artikel att skriva.

Å ena sidan avstannade själva diskussionen kring SD som fascistiskt, då partiet plötsligt deklarerade att judar (i likhet med samer och ”araber”) inte är svenskar. Återgången till ”gamla” SD:s antisemitism var i och för sig väntad, men bedömningen var att den skulle dröja ännu några år. Så blev inte fallet. Utifrån fascismdebatten lös plötsligt partiets ideologi i ögonen på de flesta, efter uttalandet.

I min debattartikel i DN argumenterar jag å ana sidan för att fascismen inom SD fortfarande är dominant, särskilt gentemot radikal högerpopulism och konservatism. Å andra sidan skriver jag, att demokratins strid gentemot det antidemokratiska SD är skild från den vetenskapliga ideologianalysen av samma parti.

Det avgörande är inte definitionen, utan att svenska folket och de demokratiska partierna i Sveriges riksdag – från höger till vänster – förstår att gränsen mot SD utgör den viktigaste skiljelinjen i svensk politik sedan rösträttens genomförande. Demokratin måste visa sig stark, handlings- kraftig och stridbar när den nu utmanas på allvar. Historien lär oss vad som annars kan hända.

Hela artikeln finns att läsa på dn.se. Min ideologianalys av SD hittar du här (PDF, 20 sidor).

Annonser

2 reaktioner på ”DN Debatt: ”Här är det ideologiska stoffet som visar fascismen i SD”

 1. Att så kategoriskt jämnställa nationalism med fascism tyder antingen på en total okunskap eller på ett envetet försök att upprätthålla någon form av heder.
  I dessa ismernas tider kan i stort sett vem som helst med ”de rätta åsikterna” av media och okunniga politiker föras fram som varandes en allvetande expert inom ett ismområde. Det enda som krävs är att det som PK-media hävdar är sanning. Att det sen inte är sanning utan omskrivningar, tolkningar, ordvrängning eller ordplacering, spelar ingen roll.
  Har man en ”expert” så är det seriöst, oavsett var man hittat honom eller henne, då ju ingen utom alternativmedia ifrågasätter ”experten”.
  Att dessa medier ifrågasätter validiteten på ”experten” vändes då till att alternativ media är rasister, fascister eller bedriver hatkampanjer på sina hatsidor.

  Nationalism är inte rasism eller fascism. Att värna om sin hembyggd, släkt eller om de traditioner man känner samhörighet och trygghet i är ej heller fascism. Det handlar om en vilja att bevara desamma och föra dessa vidare.
  Inte av egoistiska eller främlingsfientliga tankar, utan därför att det som förenar oss även gör oss till deltagare i en gemensamhet som förenar och utvecklar oss. Vi delar våra erfarenheter av livet förr och nu och känner oss trygga i detta.
  Arnstads teorier gör ju tex att varje sportsupporter som lever för sitt lag per automatik blir till en huligan.
  Den som går på travtävlingar blir till travextremist.
  Motionerar du varje dag så är du en träningsfascist och så vidare.

  Däremot missar han den springande punkten.
  Fascismen tvingade folk att stödja sin sak genom att först genom en massiv propaganda och retorik, uppburen av tvivelaktiga fakta, där man använde sig av självutnämnda forskare och experter för att påvisa riktigheten i det man lade fram.
  Dessa lögner upprepades i oändlighet i alla dåtidens medier tills folket accepterade lögnen och tog den som sanning.
  Alla som inte hade den politiskt vedertagna åsikten var att betrakta som landsförrädare och avskum och hade därför inget människovärde. ”De skall behandlas som det avskum de är och deras åsikter skall nedslås med alla tillbörliga medel.”

  Känns ovanstående igen som något som rent av kan avspegla situationen i Sverige 2014?

  Eller vad säger Herr Experten?

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s