Ryska Dödsbataljonen kommer till datorspelet Battlefield I

I kapitlet om fascismen, maskulinitet och feminitet skriver jag om det ryska imperiets kvinnliga förband Dödsbataljonen, som slogs under första världskriget:

5GRv0hj-.jpeg

Maria Botchkareva.

De mest kända stridande kvinnorna i första världskriget var den ryska Dödsbataljonen.[1] Dess ledare Maria Botchkareva var 25 år gammal då hon fick tillstånd av tsaren att enrollera sig som stridande soldat. Efter februarirevolutionen 1917 fick Botchkareva uppdrag av krigsminister Alexander Kerenskij att organisera Dödsbataljonen, initialt bestående av 2 000 frivilliga kvinnor. Vid denna tid gick kriget dåligt för Ryssland och syftet med den kvinnliga bataljonen var att utsätta manliga soldater för skamkänslor, då kvinnorna vildsint gick till anfall när männen föredrog att gömma sig i skyttegravarna. Sålunda konstruerades alltså skamlig feminitetet hos männen, i jämförelse med kvinnor som var mer maskulina än de själva. Dödsbataljonen blev dock kortvarig. När bolsjevikerna tog makten i Ryssland några månader senare avvecklades det ryska krigsdeltagandet; dödsbataljonenens medlemmar uppmanades gå hem och sätta på sig kvinnokläder.

Idag besökte jag spelföretaget Dice i Stockholm och fick veta att den kommande östfronts-expansionen av deras förstavärldskrigsspel Battlefield I kommer att innehålla en spelarklass ur Dödsbataljonen! Det ska bli spännande att få spela.

[1] Joshua S. Goldstein, War and Gender: How Gender Shapes the War System and Vice Versa (Cambridge, 2001), sid. 72.

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s